Ana içeriğe atla

Nedir?


Bellek Derneği’nin vizyonu Türkiye’deki toplumsal hayatın ve Türkiye toplumunun tarihi, kültürel ve sosyal belleğini oluşturan; doğal felaketler, sosyal nedenler veya her türlü yıkımlar nedeni ile ortadan kaybolma tehlikesi olan belge ve bilgilerin insanlığın ortak değerleri olarak korunması ve bu korumanın önlemlerinden biri olarak dijital ortamda paylaşılmasını sağlamaktır.

Bellek Derneği, Türkiye’de toplumsal alanda faaliyet gösteren kurumların yazılı külliyatlarını derlemeyi ve erişim kolaylığı sağlayacak bir ortak veri tabanı kurmayı amaçlar.

Bellek Derneği, bir bütün olarak Türkiye toplumunun belleğini ve Türkiye’de hükümet dışı organizasyonlar tarafından yapılan çalışmaları günümüz yayıncılık ve dijital kütüphanecilik normlarına uygun bütüncül bir veri tabanına aktararak, bu veri tabanının kullanıma açık hale getirilmesi aracılığıyla hem kullanıcılar hem kurumlar hem de arşivleme süreci adına kültürel bir hafıza yaratılmasını,bu hafızanın nesiller boyu muhafaza edilmesini ve erişilebilir olmasını sağlamayı amaçlar.

Bellek Derneği bu amaç doğrultusunda; kişilerin ve dernek, oda, vakıf, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu, sendika, birden fazla kurumun bir araya gelmesi ile oluşturulan geçici veya kalıcı platformlar, konfederasyonlar gibi kurumların ürettikleri yazılı ve dijital yayınları içerecek bir dijital kütüphane oluşturmayı amaçlar, bu şekilde sivil örgütlerin kendi belleklerini de güçlendirmesine destek vermeyi hedefler.

Bellek Derneği, bir bütün olarak Türkiye toplumunun belleğini oluşturan kişi, kurum ve kuruluşların yazılı ve dijital yayınlarını günümüz yayıncılık ve dijital kütüphanecilik normlarına uygun olarak derlemeyi, verilerin kaybolmasını önlemeyi, kullanıcılar tarafından modern okuma araçları ile kolayca erişilebilir ve yaygınlaştırılabilir nitelikte canlı, güncel ve bütüncül dijital bir kütüphanenin varlığını hedefler.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kazanımlar

Elde edilecek kazanımlar: ·         Dijital kaynaklar depolanabilir, indeksleri yapılabilir ve taranabilir. ·         Bütün dünyadaki insanlar ve kurumlar ile paylaşım sağlanabilir. ·         Kaynaklar, bulundukları mekân dışında (off-site), dünyanın her yerinden, zaman ve mekân sınırlaması olmadan ulaşılabilir hale getirilir. ·         Kaynaklar, uluslararası ve küresel ölçekte paylaşılabilir. ·         Bilginin kaybı önlenir, gelecek nesillere devredilmesi kolaylaşır.

Görev Tanımı

Bellek Derneği ,  Türkiye’de toplumsal alanda faaliyet gösteren kurumların külliyatlarını, Türkiye’nin toplumsal belleğinin önemli bir par ç ası ve hatta kaynağı olarak kabul eder. Bellek Derneği , dağınık, erişim sıkıntısı olan ve yok olma riski taşıyan toplumsal külliyatın derlenmesini, güncel dijital kütüphanecilik standartlarına uygun, mobil ve okuma cihazlarında görüntülemeye uygun ve çıktı almayı da mümkün kılacak şekilde dijital formatlarda hazırlanmasını ve paylaşılmasını görev edinir. Bellek Derneği , Türkiye’nin toplumsal ve kültü rel belle ğininin bir par ç ası olan, farklı kişi ve kurumlardan erişilen verileri, ortak bir veri tabanına aktararak, dernek tarafından düzenli aralıklarla güncellenerek sürekliliği korunan bütüncül dijital bir kütüphane oluşturmak için çalışmalar yürütür.